Vízvezeték a falban

Mindent a vízszerelésről

Egy ház, legyen az újépítésű, vagy régi sok problémával járhat. Rengeteg szerelést, javítást, felújítást, szépítést igényel, hogy valóban úgy nézhessen ki, mint álmaink háza, és hogy úgy funkcionáljon, hogy amikor hazaér, nyugodtan tudjon leülni a tévé elé, tudván, hogy minden rendben van. AZ egyik ilyen probléma lehetősége a vízvezetékekben van, hiszen ez nemcsak kényes terület, de sok odafigyelést is igényel. Gond lehet, ha nem megfelelőek a csövek állapota, vagy ha nem rendeltetésszerűen használja a lefolyót. Ha az ételmaradékokat oda önti, az sem tesz jót a csöveknek, lerakódhat, megvastagodhat a belső része, ami duguláshoz vezethet, az pedig nagy fejfájást tud okozni az embernek. Persze nem mindig az ön lakásában van a probléma, egy társasháznál érdemes körbeérdeklődni a szomszédoknál ha valami nem úgy működik, ahogyan kéne, hiszen a nagy közös cső is eltörhet, eldugulhat. Ilyenkor szerencsére nem önre hárulnak a költségek, hanem a háznak kell kifizetnie a javítást, azt pedig közös képviselője válogatja, hogy milyen gyorsan talál megoldást, ami mindenki számára megfelelő.


A vízrendszer a fűtés esetében is fontos szerepet játszik, például ha radiátorokkal akarja felfűteni otthonát, erre is külön ki fogunk térni. A ház építésekor jó, ha már előre gondolkodnak a tervezőkkel, hogy milyen változások jöhetnek szóba esetleg a jövőben, hogy a vízvezetékeket olyan helyre, olyan formában építsék be, hogy ha esetleg változtatna a fűtőrendszeren, ne kelljen az egészet teljesen átépítetni. Ha előre gondolkozik, sok pénzt tud spórolni!


A következőkben tehát megnézünk néhány házi praktikát, amelyekkel a kisebb gondokat, mint mondjuk a lefolyó dugulását tudja megoldani, majd megvizsgáljuk a Budapesten elérhető víz-, gáz-, fűtésszerelők nyújtotta lehetőségeket és azok hozzávetőleges árát is. Végül pedig a radiátorok beépítéséről ejtünk néhány szót, hogy ezzel is közelebb juttassuk az olvasót a megálmodott házhoz.


Vízszerelés házilag

A lefolyók eldugulása nagy fejfájást okoz a háziasszonyoknak. Nem tud elmosogatni időben, ami miatt csúszik a mosás, a vasalás, a porszívózás, egy szóval minden a feje tetejére áll, és soha nem fog a dolga végére érni. Uraim, ha szeretnének segíteni a feleségüknek, akkor gyorsan ragadják meg az ecetet, meg a szódabikarbónát, ugyanis ezek az univerzális házi tisztítószerek önt is megóvják a vitától, a kiabálástól és nem utolsósorban a koszos tányéroktól, vagy az eldugult vécétől.


A lerakódott zsír, olaj és egyéb ételmaradékok szokták a legtöbb esetben okozni a dugulást, a fürdőszobában pedig a haj a legnagyobb gondok okozója. Nem árt rendszeresen áttisztítani a lefolyókat, hogy megelőzhessük a bajt, de ha már beütött a dolog, akkor vegyük elő a szódabikarbónát és az ecetet. Ez kíméli is a csöveket, nem úgy, mint a boltban vásárolható erős tisztítószerek. Először egy fél pohár szódabikarbónát tölts a problémás területre, majd erre egy pohár ecetet. Ne ijedj meg, a hatás nagyon látványos lesz, de nem kell megijedni a felfutó dolgoktól, pár pillanat múlva az is le fog menni a fent maradt vízzel egyetemben. Az ecetet és a szódabikarbónát külön-külön is használhatod megelőzésként. Ha nincs otthon szódabikarbóna, akkor konyhasóval is helyettesítheted, ez is hasonló eredményt fog adni. Jó lehet még a bórax is, ebből szintén fél pohár kell, de itt forrásban lévő vízzel kell leönteni. Az eredmény elsőre nem olyan látványos, várni is kell negyed órát, hogy az anyagok rendesen hatni tudjanak. Csak ezután nézd meg, hogy hatott-e, megszűntette a dugulást.


Víz-, gáz-, fűtésszerelés Budapesten

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a házi praktikák már nem segítenek. A dugulás keletkezhet valahol mélyen a csőrendszerben, ahová nem tud úgy eljutni a házi keverék. Ilyenkor duguláselhárítót kell hívni, aki ipari gép segítségével megszabadíthatja önt a problémától. Budapesten több szakember is van, akik akár éjjel is kimennek a házhoz, persze ilyenkor némi felárral. A cső hosszától is függ az árszabás, de egy átlagos társasházban nem nagyon van 5 méternél nagyobb saját terület, így az itt végzett munkát 10-12000 forintból elvégeztetheti.


Más vízzel, fűtéssel, gázzal kapcsolatos munkák esetén víz-, gáz-, fűtésszerelőt hívjon. Őket sokféle problémához is hívhatja, vagy akkor, ha csupán fel szeretne szereltetni valamilyen klímát, vagy a radiátorokat. Ha őket hívja, akkor készüljön fel, hogy 10000 forint alatt csak a nagyon kis munkákat fogják elvégezni önnek, szóval vegyen ki pénzt a bankkártyájáról, ha nagy a gond. Budapesten belül ahogy a duguláselhárítók, úgy a víz-, gáz-, fűtésszerelők is szép számmal megtalálhatóak. Próbáljon meg kerületen belül élő szerelőt hívni, mert így megspórolhatja magának a kiszállási díjat. Az éjszakai munkáért – mert néha muszáj az éjszaka közepén kihívni őket egy csőtöréshez például, ami ugye nem várhat – szintén felárat kell fizetni sok helyen, szóval ha nem sürgős a dolog, akkor inkább nappal próbálja meg őket elérni. A víz-, gáz-, fűtésszerelők tehát karbantartással, javítással, felszereléssel és beépítéssel foglalkoznak ezen területek bármelyikén. Így lényegében csak az a kérdés, hogy ki szimpatikus önnek, és kinek az árszabása a megfelelő az ön pénztárcájához. Kihívhatja őket a vízóra szereléséhez, dugulás elhárításhoz, vécé, zuhanyzótál beépítéséhez, csőtöréshez, de akár jégkészítő hűtő vízrendszerének beépítéséhez is.


Fűtésszerelés esetében kivitelezéshez, fűtésrendszerek beépítéséhez, javításához, radiátorokhoz, de akár gázkonvektorokhoz is hívhatja a szerelőt. Sokoldalúságuknak köszönhetően építkezéskor megspórolhatja a sokfelé elosztott számlát és a munka is gyorsabban elkészülhet, ha már összeszokott, egymást ismerő szakemberek dolgoznak együtt.


Radiátor beszerelése

Ahogy azt már említettem, a radiátorokat érintő teljes problémakörben hívhatóak a víz-, gáz-, és fűtésszerelők. Már a beépítést is nyugodtan bízza rájuk, ahogyan a karbantartást és a javítást is. Ahhoz, hogy biztonságosan tudja használni a fűtést, ne kezdjen el otthon egyedül nekiállni barkácsolni, mert egy rosszul beszerelt fűtőtest sok gondot okozhat később, és akár balesetveszélyes is lehet. Arról nem is beszélve, hogy a megfelelő alkatrészeket könnyebben beszerezheti a szakember, mint egy laikus.


Ha tehát a vízvezetékekkel akad problémája, vagy a fűtést szeretné karbantartani, építkezik, felújít, vagy csak váltani szeretne, akkor forduljon szakemberekhez. Kisebb problémákat, mint a mosogató dugulása talán ön is meg tud oldani, ha valóban jól diagnosztizálta a problémát, de alapvetően jobb, ha tényleg olyan ember nyúl a vezetékekhez, aki tudja is, hogy mi az, amit lát, és aki biztosan nem fog több bajt okozni, ha hozzáér a rendszerhez.