Temető

Temetkezés: Hamvasztás vagy hagyományos temetés

Ma Magyarországon 15 krematórium, azaz hamvasztási üzem működik. Az összes temetési forma közül ez a leggyakoribb, amit választanak az emberek. Ennek nagyrészt anyagi okai vannak, másrészt pedig elkötelezettségi.


Vannak bizonyos feltételei annak, hogy ki az akit el lehet hamvasztani. Ilyen például, hogy csak azt a személyt engedélyezik, akinek személyi azonosságát egyértelműen be lehet azonosítani és az úgynevezett halott vizsgálati bizonyítvány is erről van kiállítva. Viszont nem hamvasztható az az egyén, akinek a halálával kapcsolatosan bármilyen hatósági eljárás folyik. Ennek befejezéséről a rendőrség ad ki egy engedélyt, miszerint nem szükséges már a holttest a további vizsgálatokhoz. Ezután már végső búcsút lehet venni az elhunyttól. Szintén nem hamvasztható még, aki külföldi állampolgár.


A hamvasztást bármelyik engedéllyel működő hamvasztó üzemben el lehet végezni. Az 1999. évi XLIII. törvény 32. § (2) pontja rendelkezik csak arról a kitételről, hogy az elhunytat a legközelebbi krematóriumba kell szállítani, és ott elvégezni a hamvasztást. Azonban a család dönthet úgy is, hogy megválaszt egy másik ilyen üzemet, mert ott szeretnék ezt elvégeztetni. Egy halottat akkor lehet elhamvasztani, ha a vizsgálatot végző orvos egyértelműen meg tudja állapítani, hogy nem utal semmilyen idegenkezűség a halál okára. Ekkor kiállítja a halotti bizonyítványt, amellyel engedélyezi és már szállítható is az elhunyt a hamvasztási helyszínre. Ezt csak egy erre a célra kialakított járműben lehet, ami a közegészségügyi és a járványügyi szabályoknak és az alapvető kegyeleti feltételeknek is megfelel, valamint fedéllel ellátott koporsóban (szállítókoporsóban) szabad. A halottat csak felöltöztetve vagy egy lepedővel lefedve szabad. Ez azokra az elhunytakra is vonatkozik, akik az otthonukban haláloztak el. Miután a hamvasztó üzembe került az elhalálozott, ott azonosítják még az iratok alapján, és ha bármilyen eltérést is találnak, akkor visszautasíthatja az átvételt a szállítótól. Amennyiben minden irat rendben van és valóban megtörtént a sikeres azonosítás, akkor egy úgynevezett hamvasztási sorszámot kap az elhunyt, és ez alapján fogják a továbbiakban azonosítani. Ezt a számot egy éghetetlen anyagra helyezik rá, amit a hamvasztási koporsóban a halott feje mellett is elhelyeznek. Magára a koporsóra és a halotti bizonyítványra is ráragasztják a könnyebb azonosítás érdekében.


Addig amíg nem történik meg maga a hamvasztás, addig hűteni kell az elhunytat. Ezután még további adminisztrációkat végeznek el és a szükséges dokumentumokat is leellenőrzik még, valamint a halotti bizonyítványt is visszaadják a hozzátartozónak a további megőrzésre. Felállítanak egy hamvasztási sorrendet, és átadják a hamvasztó mesternek az elhalálozottat, aki a továbbiakban lesz a felelős érte.


Maga a hamvasztás a kemencék felfűtésével kezdődik. 700 – 900 C° közötti az ideális hőmérséklet, aminek elérése 3-4 órát vesz igénybe. Azonban még mielőtt ezt a folyamatot elkezdenék, a hamvasztó mester ellenőrzi, hogy nem maradt-e vissza az előző hamvasztásból még valami, és csak ha teljesen tiszta, akkor kezdheti meg a felmelegítést. Ha ez megtörtént még utoljára ellenőrzik az elhunyt adatait és végül behelyezik a hamvasztó kemencébe. Maga a hamvasztás körülbelül 1 óráig tart, és a kemence hőmérsékletét 1000 – 1100 C° fokra tovább kell melegíteni. Amikor ez lezajlott, akkor a rendszer visszahűti a kemencét 700 C °-ra, hogy a hamvasztási mester meg tudja kezdeni a kikezelést. A hamvakat elhelyezik egy őrlőedénybe, amiből csak azt a lapkát veszik ki, ami éghetetlen volt. Ezt az elhunyt nevére kikészített urnabetétbe helyezik a halott többi hamuvá őrölt részével együtt, majd ennek a tetejét ráforrasztják, ezzel biztosítják a légmentes záródást. Ezután már készen áll a gyászszertartásra.


Hamvasztás előnyei

• Az első és talán sok embernek a legfontosabb szempont, amiért hamvasztásos temetést rendelnek az az ára. Jelentősen olcsóbb, mint egy koporsós temetés.


• A koporsós temetésnél a sírhelyet 25 évre előre ki kell megváltani, míg az urnás temetésnél az urnafülkét csak 10 évre kell.


• Az újraváltásnál a koporsós temetésnél minimum 10 év, míg az urnásnál minimum 5 év


• Mivel a hamvasztási folyamat a krematóriumban megy végbe és a végső szertartásra már csak az urnát viszik, lelkileg is könnyebb egy kicsit, mivel nincs az emberben a tudat, hogy előtte helyezik a földbe az elhunytat.


• Hátránya viszont, hogy ha bármi kétely merülne fel akár az elhalálozással kapcsolatosan vagy bármi mással kifolyólag, akkor az urnásnál már nem lehet ellenőrizni semmit sem, viszont a koporsósnál egy ideig van még erre is lehetőség, persze a megfelelő engedélyek szükségesek hozzá


Temetési árak

Hamvasztás: mint mindenben cége válogatja, hogy mennyibe kerül ma egy temetés. Maga egy minden extra szolgáltatás nélküli hamvasztás 46.000,- Ft – 60.000,- Ft között van. Amennyiben szeretnénk, mondjuk ravatalozást valamint egyéb más búcsúszertartást, akkor az még pluszban rájön az alapárra.


Koporsós temetés: ez valamivel drágább, mint a másik, de ez is sok mindentől függ. Ha nagyon olcsó temetést tudunk csak megfizetni, akkor már 100.000,- Ft-ból is le tudjuk bonyolítani. Amennyiben színvonalasabb koporsót választunk vagy például nyitott temetést, akkor ez igen drága is tud lenni.


Szórási temetés: mivel ez lényegesen másfajta temetési szertartás, az ára is valamivel több. Amennyiben a temetőben szeretnénk az elszórást elvégeztetni, akkor ez körülbelül 139.000,-Ft-ból már meg is tudjuk tenni. Ha viszont akár a Dunában vagy más helyszínen szeretnék ezt véghez vinni, akkor az ár ennek arányában változik, persze felfelé.


Egyéni igényeknél: ide tartozik, ha mondjuk haza szeretnénk vinni a hamvakat. Ezt nagyon szigorú feltételekhez kötik, de aki szeretné annak megoldható ez a fajta eljárás is. Az árát tekintve 80.000,-Ft körül van.


Szórási lehetőségek

Amennyiben úgy döntünk, hogy nem szeretnénk sem sírhelyet sem pedig urnahelyet bérelni, akkor a ma már igen „kedvelt” temetési formát is választhatjuk, a szórást. Ezt lehet a temetőben is elvégeztetni, de van rá lehetőség, hogy külső helyen búcsúzzunk el az elhunyttól. Akár a egy templomban Budapesten, vagy egy hajóról a Dunába, van mód arra is, hogy repülőgépről szórják a Dunába, vagy esetleg saját helyszínen amit mi szervezünk meg.


Bármelyik temetési szertartást választjuk érdemes itt alaposan szétnézni, mert bizony nem egy olcsó dolog sajnos ez sem. Akár Budapesten szeretnénk véghezvinni, akár másik városban, mindig van több lehetőség, amik közül lehet választani. Ha a kedvencünket temetjük el, azt viszont kevés helyen tudjuk megtenni, de ha méltó módon szeretnénk tőle is elbúcsúzni, akkor ennek is meg lehet adni a módját.Ha olyan helyzetben vagyunk, hogy igen megterhelő lenne egy temetést kifizetni, meg lehet próbálni az adott település önkormányzatánál is, hátha van megoldás erre is.