Könyvelő asztala

Könyvelés és pénzügyi tanácsadás

Mint azt már az előzőekben is leírtuk, a kontrolling azzal foglalkozik, hogy tanácsokat ad, illetve javaslatokat tesz, hogy milyen célokat lehet elérni az adott költségekkel, hogy sikeresebb legyen az adott vállalat vagy cég. Kezdetben csak a pénzügyekkel foglalkozott a kontrolling, mára azonban több területen is szerepet játszik, mint például:


• Idő kontrolling (ügyel arra, hogy a határidőket betartsák, illetve minden időhöz kötött folyamatot sikerüljön véghez vinni)


• Anyag kontrolling (a különböző anyagok hatékony felhasználásával foglalkozik)


• Költség kontrolling (amikor a vállalat működése során különböző virtuális költségek merülnek fel, ennek a kidolgozásával és visszaellenőrzésével foglalkozik)


• Dolgozói kontrolling (a dolgozók szabadságával és a különböző esetleges balesetekkel foglalkozik)


• Működési kontrolling (azzal foglalkozik, hogy egy cég az adott működés mellett milyen hatékonyan állít elő termékeket, vagy nyújt szolgáltatást)


Egy cég pénzügyei abból adódnak, hogy különböző befektetéseket tesz, illetve bizonyos tevékenységekre finanszíroz a tőkéjéből. A pénzügyi tanácsadó folyamatosan pénzügyi számításokat végez, akár a napi pénzügyi helyzetet is meghatározza, tőkelekötési terveket készít. Ezekből az adatokból könnyen kiderülhet, ha többlete van vagy hiánya egy adott cégnek a különböző eszközökből.


A pénzügyi kontrolling pénzügyi tervek alapján készíti el a költségvetést, a cash flow elemzést, a likviditási elemzést illetve a pénzügyi terveket. Pénzügyi tervezés legfontosabb elemei:


• Cash-flow elemzés (ez egy kimutatás, ami a cég működése során létrejött különböző pénzáramlásokat vizsgálja)


• Likviditási vizsgálatok (egy vállalkozás adott időpillanatban felmerülő fizetőképességét illetve fizetésképtelenségét jellemzi)


• A likviditás megvalósításának alapelvei és szabályai (kétféle likvidítási tervet lehet készíteni, egy statikusat, ami a múltból tevődik össze, illetve egy dinamikusat, ami a jövőre vonatkozó információkat tartalmazza)


A kontrolling egy ciklikus tevékenységnek is nevezhető folyamat. Mindig segít az újabb és újabb problémák megoldásában, felderítésében. Sokszor egy negatívnak gondolt szerep, hiszen változtatásokra sarkalja a céget, illetve a dolgozóit az adott cél eléréséért.


Bérszámfejtés

A bérszámfejtő az adott cégnél havonta meghatározott időintervallumban rögzíti az ott dolgozók által elvégzett munka mennyiségét, a ledolgozott órákat és a munkavállalói szerződések alapján kiszámolja az ezért járó munkabért.


Számos adójogszabályok és társadalombiztosítási jogszabályok írják elő, hogy bérkifizetésnél ezen adó és járulék összegeket is be kell vallani, illetve be is kell fizetnie a munkáltatónak. Ezen összegek nemcsak a munkavállalót terhelik, hanem a munkáltatónak is vannak kötelezettségi, amit a bérszámfejtés alkalmával számolnak ki, illetve fizetnek be a szükséges hatóságok felé.


Amikor megtörténtek a levonások is a bérből és rendezte a munkáltató a szükséges befizetéseket, akkor megtörténhet a bérek kifizetése. Manapság már banki átutalással rendezik ez, de vannak még kivételes cégek, ahol készpénzben kapják meg a dolgozók a bérüket. Amennyiben az utóbbi kifizetési megállapodás van életben, akkor bizony előfordulhat, hogy a munkavállaló nem veszi fel a bérét. Ilyen esetekért a cégnek továbbra is kötelezettségeként kell kezelnie a fel nem vett bért, de van egy elévülési határidő a kifizetésre. Amennyiben ezen idő alatt sem jelentkezik a dolgozó, úgy a vállalat bevételként számolja el ezen összeget.


Ahhoz, hogy a munkavállaló az őt megillető bért kapja, szükséges, hogy a megfelelő dokumentumokat (szabadságos papír, táppénzes papír, igazolások stb.) Eljuttassuk a bérszámfejtésnek, hiszen ezek hiányában más összeg kerülhet kifizetésre.


Különböző bérszámfejtést segítő programok vannak, amiket folyamatosan kell frissíteni, hogy az aktuális jogszabályoknak megfelelően vonja le a különböző költségeket.


Bérszámfejtésre szintén megbízhatunk egy külső céget is, aki miután eljuttatjuk a szükséges dokumentumokat elvégzi minden hónapban a bérkalkulációt, illetve a kifizetéseket is. Számos ilyen cég van akár Budapesten vagy a nagyobb vidéki városokban is. Amennyiben nem ezt a megoldást választjuk, úgy bármelyik vállalatnak lehetősége van belső munkatársként is alkalmazni egy bérszámfejtőt, aki mindig kéznél van, ha bármilyen probléma merülne fel.


Ezeknek a szakembereknek is folyamatosan képezniük kell magukat, hiszen idővel változnak a jogszabályok és az adózási rendek, ezért érdemes erre is odafigyelni. Általában a cégek küldik el a dolgozókat ilyen továbbképzésekre, amit nagyrész térítenek is.


Könyvelő irodák Budapesten

A fővárosban nagyon sok könyvelő iroda található. Vannak olyan cégek akik csak kimondottan könyveléssel foglalkoznak, de akad olyan is, akik már a bérszámfejtést is elvégzik ha szükséges. Árakat tekintve igen változóak a cégek, mivel attól is függ mennyire terjed ki a működésük. Akár kettős könyvelést szeretnénk, akár kontrolling szolgáltatásokat, ezekre mind találunk olyan könyvelői irodát, akik egy személyként rendelkezésünkre állnak.


Általában ha a belvárosban választunk könyvelő irodát, akkor azok nagyrészt egy lakást bérelnek ki ezen tevékenység elvégzésére, ami őszintén szólva elég okos megoldás, hiszen mégsem kerül annyiba a bérlése, mintha egy irodaházban foglalatoskodnának. Amennyiben szükségünk van könyvelő cégre, bátran keressünk akár az interneten keresztül is, hiszen bőven van választási lehetőség. Azt azonban ne felejtsük el, hogy mivel a könyvelés igen belsőséges munkakör, mivel mindent lát a cégünkről, ajánlatos olyat választani akikben a végletekig megbízunk. Ha mégsem találunk ilyet az ismeretségünkből, akkor érdemes alaposan leellenőrizni az adott cég múltját, illetve tevékenységét.


A könyvelés az a terület egy cégnél, ami igen bizalmas, mivel olyan információk tudatában van, amit rajta kívül talán csak a vezetőség tudhat. Ezért nagyon fontos a jó és megbízható szakember megtalálása, akiben a végletekig megbízik egy cég, és elvárhatja, hogy titoktartási kötelezettségének is eleget tegyen ha úgy adja a helyzet. Lényeges, hogy tisztában legyen minden aktuális jogszabályi, törvényi, vagy bármilyen pénzügyi változásokkal. Sajnos előfordulnak olyan helyzetek, hogy a könyvelés elszámol valamit és a vezetőség ezt nem veszi észre, csak akkor tudatosodik ezzel, amikor már nagy problémát okoztak és esetleg késő a helyrehozatala. Sok esetben a legnagyobb segítséget tudja nyújtani a cégnél egy jó könyvelési szakember, pláne, ha egy olyan vezető van a cég élén, aki annyira nem ért a pénzügyekhez. Érdemes tehát elvégezni a különböző könyvelési tanfolyamokat kezdetben, hiszen ezek birtokában már akár mint egyszerű könyvelő is el tudunk helyezkedni, majd ezek után már munka mellett is el tudjuk kezdeni a mérlegképes könyveléshez szükséges főiskolát.