Kültéri egység

Légkondi szerelés

A korábban említett klímák közül a Split klímák beszereléséhez már szakember szükséges, mivel egy kültéri egységből és egy vagy több beltéri egységből állnak. Amikor több a falon belüli egység, akkor azt multi spliteknek is nevezik. Ezeknek a klímáknak sokkal nagyobb teljesítménnyel bír a kültéri egysége, ezért lehet rá akár 2 vagy ennél is több belső részt csatlakoztatni.


Maga a beszerelést, egy alapos felmérés előzi meg, ami azért is szükséges, mivel a kültéri és beltéri egységeket csővezetékek is összekötik, amiknek akadálymentesen kell, hogy elérjék a gépet. Miután megtalálták a megfelel helyet a légkondicionáló berendezésnek, akkor kialakítják a furatokat, amin keresztül fogják majd elvezetni az összekötő kábeleket, csöveket, zsinórokat. Amikor elkészül a külső és a belső egységek felszerelése, valamint minden cső és kábel a helyén van, akkor gépet és a csőrendszert vákumozzák, majd pedig a hűtő közeget feltöltik. Amennyiben ezek is megtörténtek, be lehet kapcsolni a gépet, és egy nyomásmérő segítségével ellenőrzik, hogy nagy teljesítmény esetén is megfelelően működjön.


Amikor multi klímát szereltetünk be, azt lényegében ugyanúgy végzik el, mint a sima klímáét, viszont mivel ugye egy kültéri egységhez kell az összes beltéri egység csővezetékeit, illetve kábelvezetékeit is hozzácsatlakoztatni, valamint előfordulhat az is, hogy több falon kell keresztülvezetni ezeket ezért nagyobb odafigyelést igényel. Nem utolsó szempont az sem, hogy némileg meg is drágítja a beszerelés árát maga a folyamat.


A klímák beszerelését általában az adott üzlet szakemberei is elvégzik, ahonnan vásároltuk azt. Viszont van lehetőség más hozzáértőt is kihívni, akár Budapestről akár más városokból is, akik szintén ellátnak fontos tanácsokkal is majd bennünket a helyes használathoz.


Klíma karbantartása

A klímák rendszeres karbantartása nagyon fontos, mivel ennek hiánya a szerkezet meghibásodásához fog vezetni. A szennyezet légkondicionálóban gombák, baktériumok és egyéb kórokozók szaporodhatnak el, amik igen ártalmasak lehetnek az egészségünkre. A másik fontos ok amiért ajánlatos tisztán tartani a klímánkat az, hogy a benne megtelepedett por és szennyeződés hatására csökken a párologtató aktív felülete, mivel rárakódik a lemezekre így csökkenti a hőcsere folyamatát is. Ezért gyengébben fog hűteni, viszont nagyobb áramfelvételt fog véghez vinni, és így egy idő után le fog égni a klíma. Nagyon ritka esetekben, ha már a levegőt irányító ventillátorra is nagy mennyiségű kosz rakódik le, akkor az is megeshet, hogy lelassul, majd eljegesedés képződik és el kezd folyni is a víz a szerkezetből. Sajnos ennek az lesz a vége, hogy a légkondicionáló berendezés mechanikai része tönkre fog menni.


Nemcsak a beltéri egységet kell tisztán tartani, hanem ugyanolyan fontos a kültéri rész rendszeres takarítása is. Amikor a Nyárfa virágzik, igen sokszor fordul elő, hogy ennek a fának a virága eltömi a külső részt és így nem fog megfelelően áramlani a levegő és egy idő után leáll a gép.


A tisztítás első lépéseként áramtalanítani kell a klímát. Miután ez megtörtént, akkor körülötte a falat is ajánlatos valamivel lefedni, hogy a használatos vegyszerek ne tegyenek kárt esetleg a tapétán is. Következő lépésként szét kell szedni teljesen a külső borítást, hogy a párologtatóhoz oda tudjunk férni. Érdemes valamit a klíma alá helyezni, hogy ami koszt kiszedünk, az ne hulljon mindenfelé, hanem csak egy helyre. Ha ezzel is megvagyunk, akkor ki kell keverni a tisztításhoz szükséges oldatot, amit végül is még a legelején is megtehetünk, amikor nem szedtük még szét. (nem árt tudni, hogy sokan csak spray-t alkalmaznak a tisztításra, de ez nem feltétlenül a legjobb megoldás, mert nem olyan hatékony mint az általunk megfelelő arányban elkészített ilyen eszközökre használatos vegyszer) a következőkben pedig elkezdhetjük a tisztítás folyamatát. Mivel igen közel vagyunk a karbantartó felülethez és nem éppen környezetbarát szert használunk, ezért ajánlatos a magunk védelme érdekében a megfelelő védőfelszereléseket is alkalmaznunk. Fontos a folyamatos leöblítés is, ezzel alaposabban kimoshatjuk a szennyeződéseket. A kültéri egységet elég egy nagynyomású levegővel átfújni, amivel el tudjuk távolítani a ventillátorra rakódott port.


A klímák karbantartását ajánlatos szakemberre bízni, mivel nekik megvan hozzá a megfelelő felszerelésük. A tisztítást még a hűtési szezon előtt érdemes elvégeztetni, akár január, februárban is, mivel ilyenkor jobban ráérnek a hozzáértők, valamint költségtakarékosabb is. Viszont vannak olyan helyek, ahol évente többször ajánlatos elvégezni a karbantartási munkálatokat, mint például az éttermekben akár havonta egyszer, vagy az irodaházakban évente 2-3 alkalommal. Lehet sokan úgy gondolják, hogy majd inkább saját maguk elvégzik a tisztítási és karbantartási munkálatokat, azonban ez nem éppen a megfelelő választás, mivel a garanciális ellátás csak abban az esetben érvényesíthető, ha szakember csinálta meg ezeket a feladatokat.


Melyiket vásároljuk meg

Mivel számos fajta és féle légkondicionálót lehet manapság már kapni, ezért nagyon nehéz eldönteni, hogy melyik is a nekünk megfelelő. Mint azt már korábban is említettük, van néhány ismertebb fajta (Samsung klíma, Daikin klíma, Gree klíma, Lg klíma, Fisher klíma, Fujitsu klíma, Panasonic klíma) amik igen megbízhatóak. Amikor eldöntjük, hogy szeretnénk egy klímát mondjuk az otthonunkba, akkor érdemes először ezeknek utána nézni és kikérni egy szakember tanácsát. Azt viszont bátran ki lehet jelenteni, hogy ha csak egy kisebb helységbe szeretnénk, akkor a mobil klíma a legmegfelelőbb számunkra. Ebből is van többféle persze, de árban nincsen nagy eltérés.


Néhány használati jó tanács

• Az ajtók, ablakok mindig legyenek csukva mikor bekapcsoljuk a klímát

• Ha helyesen használjuk, nem ártalmas az egészségre, ezért érdemes odafigyelni a hőfokra is. Maximum 6-8 fog legyen a különbség a külső és a belső hőmérséklet között

• Hiába hűvösebb a levegő a szobában, akkor is szükséges a szellőztetés, mert nem friss levegőt juttat be a légkondicionáló, hanem csak a meglévőt forgatja

• Ügyeljünk arra is, hogy a kiáramló levegő ne közvetlenül érjen minket, mert megfázáshoz vezethet

• Ajánlatos télen is beüzemelni a klímát havonta egyszer, ezáltal megelőzzük a tömítések kiszáradását, ezáltal meghosszabbítjuk a készülék élettartamát

• Mivel szárítja a levegőt, ezért nagyon fontos odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk


Mielőtt elindulunk klímát vásárolni ajánlatos nekünk is otthon eltervezni, hogy hova is lenne a megfelelő beszerelni, hogy minden helységet megfelelően le tudjon hűteni. Ne féljünk kérdezni a szakemberektől, hiszen nem két napra tervezünk egy ilyen berendezéssel. Manapság már mindenhova fel lehet szerelni, csak kell egy hozzáértő ember is, aki alaposabban át tudja nézni a kiválasztott helységünket vagy akár a panelházat. Mivel nem kevés befektetést von maga után, ezért ne kapkodjuk el a megvásárlását sem.