Fürdőszoba

Tippek a fürdőszoba berendezéséhez

Minden helységhez, amit csempével lehet burkolni, megvan az éppen arra a helyre illő mintájú és fajtájú. Nagyon sokféle színből és mintázatból lehet választani, szinte már annyi van a polcokon, hogy alig tud az ember dönteni. A fali csempék közül van kisméretű csempe (20 x 30 cm-es, 20 x 40 cm-es, 31,6 x 31,6 cm-es,) közepes méretű (25 x 50 cm-es), valamint a nagyméretű (30 x 60 cm-es).


Azt, hogy milyen méretűt válasszunk, ahhoz néhány szempontot érdemes figyelembe venni:


• Mekkora a helység


• Milyen az elrendezése


• Milyen magas


• Milyen arányban vannak a falak


Sokan úgy gondolják, hogy ha kicsi a fürdőszoba, akkor oda csak kisebb alakú csempét érdemes rakni, ez azonban nem feltétlenül helyes elgondolás. Optikailag a nagyobb csempék ugyanis tágítják az adott teret, ezáltal ha kisebb helységben alkalmazunk ilyet, akkor nagyobbnak tűnik az. Ezt az arányt a színek kombinálásával is megvalósíthatjuk. Amennyiben a falon két árnyalatú csempét szeretnénk majd elhelyezni, akkor érdemes a világosabb színnel kezdeni, mert ez tágítja szintén a teret. Amennyiben sötéttel kezdenénk a burkolást, az ellenkező hatást érnénk el vele, vagyis szűkítenénk a téren.


Amennyiben nagy fürdőszobánk van, ott már szabadabban variálhatunk akár a színekkel is, de itt érdemes minél nagyobb csempét választani. Minden csempének (és járólapnak is) van kopásállósága (mennyire masszív a különböző erőhatásoktól), aminek meghatározásához az úgynevezett PIE értéket alkalmazzák.


• PIIE II: gyenge kopásállóság, általában a fali csempék tartoznak ide.


• PIE III: közepes kopásállóság, a kevésbé igénybevett helységekre ajánlják (fürdő, nappali)


• PIE IV: erős kopásállóság, ezt bárhova ajánlják


• PIE V: kiemelkedő a kopásállósága, közterületekre is alkalmazható


Van néhány olyan fajtájú csempe, amit nem kell fugázni, de amennyiben van rá lehetőségünk, ne hagyjuk ki ezt a lépést a burkolásnál, mert elég sok előnye van neki. Akármennyire is egy méretűek a lapok, akkor is lehetnek bennük pár mm különbségek, amit segít korrigálni a fuga. Valamint a dilatációnál (amikor valamilyen külső hatás miatt (pl. Hőmérsékleti) megváltozik a test térfogata) is nagy szerepe van.


Fürdőszoba bútor

Számos fürdőszoba bútor közül lehet választani manapság. Az egészen pici helységekhez is kínálnak már igen ízléses és praktikus szekrényeket, amikbe minden belefér, amire szükségünk lehet. A különböző fürdőszoba részleggel ellátott áruházban is számos olyan darab van, amik közül már biztos tudunk választani, de ha mégsem, akkor vannak kimondottan fürdőszobai kellékekre szakosodott üzletek, ahol ha a kiállított bútorok közül nem felelne meg egyik sem, akkor vannak még katalógusok is, amikből ott az áruházban is lehet rendelni. Általában ki lehet fogni leértékeléseket is, és így hozzájuthatunk egy-egy olcsóbb fürdőszoba bútorhoz is.


Kiválasztásánál érdemes előbb a burkolatot kinézni és ezután magát a bútort, és így összhangba hozni a színeket. Nem feltétlenül szükséges túlzsúfolni a fürdőszobát, a lényeg, hogy mindennek legyen helye, amire ott szükségünk lehet. Általában ezek olyan anyagból készülnek, amik bírják a párát és a hőt. Azért nem ajánlatos a radiátor mellé helyezni őket.


Csempe webáruház

A mai modern világban van már arra is lehetőségünk, hogy akár csempéket is az interneten keresztül vásároljuk meg, anélkül, hogy kitennénk a lábunkat az otthonunkból. Csak beütjük a keresőbe és számtalan ilyen áruházat kínál fel nekünk, ahol mindent megtudhatunk a kiválasztott termékről, amit csak szeretnénk. Ha például mozaikcsempével szeretnénk burkolni a fürdőszobánkat, van már olyan webáruház is, ami kimondottan csak ezzel foglalkozik. Szinte a szivárvány minden színében és formájában lehet ilyen típusú csempét is kapni, és még azt is megtudhatjuk, hogy milyen módon rakjuk fel úgy a falra, hogy az biztosan ott is maradjon. Hiszen ezeken az oldalakon tanácsokat is tudnak adni nekünk, vagy az ügyfélszolgálaton keresztül vagy pedig levél formájában is feltehetjük kérdéseinket.


Fürdőszoba felszerelés

A fürdőszoba felszerelés nem csak kifejezetten a bútorokból állnak. Ide tartoznak a különböző kiegészítők is, amik ugyan olyan fontos részei a fürdőszobának, mint bármi más. Lássunk néhány példát:


• Törülköző tartó fogas


• Fregoli, ha itt szeretnénk a ruhákat szárítani


• Szappantartó, tükör, polcok


• Fogmosó pohártartó, tisztítószerek


• Wc papírtartó (amennyiben egy helységben található meg a mellékhelyiség a mosdóval)


• Wc kefe (amennyiben egy helységben található meg a mellékhelyiség a mosdóval)


• Csúszásgátló a kádba, zuhanykabinba


• Fürdőszobai játéktároló a gyerekeknek


• Szemetes, lámpa, radiátor


• Mosógép (igaz ezt már sokan a konyhába helyezik el valamiért)


• Csapok, szennyes tartó


• Függöny, amennyiben van ablak, szellőző


Ezeken kívül persze lehet még növényeket is elhelyezni a fürdőszobába, ha van rá hely, mert igen fel tudja dobni a helységet. A tisztító szereknél nagyon kell ügyelni, hogy olyan helyre zárjuk el, ahol ha vannak gyerekek, akkor ők ne tudják elérni. Valamint ha házi kedvencünk is be szokott járni a lakásba, akkor érdemes arra is odafigyelni. Ezeket a kiegészítőket szintén megkapjuk egy-egy nagyobb áruházban is, vagy az interneten is szert tudunk tenni ezek megvásárolására is.


Mielőtt elindulunk vásárolni az új fürdőszobánkhoz, érdemes előtte tervezgetni, illetve jól átgondolni mindent. Ha bent van a cirkó a fürdőben, akkor azt sem szabad elfelejteni, hogy úgy válasszuk ki a bútorokat, hogy az ne legyen útban. Érdemes katalógusokat nézegetni, vagy az interneten keresgélni különböző típusú és felszereltségű fürdőszobákat, és akkor talán jobban el tudjuk majd képzelni, hogy melyik is az amelyik illene a mi igényeinkhez, illetve a fürdőszobához.


Nem utolsó szempont, hogy nem mindenki engedheti meg agának a drága dolgokat, de ettől még lehet szép és modern fürdőszobánk, csak utána kell járni mindennek. Ha személyesen megyünk el az üzletekbe, az eladótól is kérhetünk tanácsot, hiszen ott is hozzáértő szakemberek dolgoznak, és valószínű nem mi vagyunk az első vevő az életében, aki nincs tisztában ezzel vagy azzal. Mint azt már említettük, nem árt arra is odafigyelni, hogy mennyire marad meg a vízcsepp a csempéken, illetve a zuhanykabint mennyire tudjuk majd tisztántartani. Ugyan is szépnek szép egy-egy ilyen tusoló, de minél több mindennel van felszerelve, annál nagyobb odafigyelést igényel a tisztítása is. Érdemes hát ezt sem elfelejteni.