Hogyan kérjünk fizetésemelést?

Napjainkban nem egyszerű a fizetésemelés kérése, hiszen minden cég policyja másképp rendelkezik erről. Sok helyen előre meg van határozva, hogy mennyi lehet ennek a mértéke, de az is, hogy ki és mikor kaphatja.


Mikor kérjük? A jól kiválasztott időpont már fél siker lehet, de nagyon sok mindentől függ, hogy mikorra tervezzük. Egyrészt fontos mérlegelnünk, hogy mióta dolgozunk már a vállalatnál és milyen munkákban vettünk részt. Célszerű az emelést egy olyan időponthoz kötni, amikor több sikeres project, kampány lezajlott, hiszen amikor a vezetőség elégedett, sokkal könnyebb fizetésemelést kérni.


Fontos az is, hogyha egy cég életben rendszeres a fizetésemelés, vagy legalábbis a bértárgyalás, akkor ahhoz az időponthoz kössük, hogy beszámoljunk az elképzeléseinkről. Vegyük figyelembe a cég akkori munkamorálját. Nem célszerű akkor bombázni a vezetőséget, amikor financiális gondjaik vannak, amikor belső feszültségek uralkodnak, amikor újításokat vezetnek be, amikor leváltások, elbocsátások vannak, vagy amikor nem kellőképen sikeres a vállalat.


A legjobb időpont, amikor elégedettek velünk, fel tudunk mutatni sikereket, amikhez nagyban hozzájárultunk, illetve ha újítási ötleteink vannak. Persze ezekkel is óvatosan kell bánni, hiszen ha nem illeszkedik a cég profiljába, ha nem tud ehhez idomulni a céges filozófia, ha nem egyeztethető össze a vezetőség elképzeléseivel, akkor sajnos csúnyán is kijöhetünk a beszélgetésből.


Mennyit kérjünk? A legnehezebb kérdés és mielőtt előállunk a javaslatunkkal, több szemszögből vizsgáljuk meg a vágyott összeget. Először is nézzünk utána, hogy más cégeknél, ugyanebben a pozícióban mekkora az a „tól-ig” összeg, amiben gondolkodhatunk.


Érdemes finoman érdeklődni kollégáknál is, hogy ők kb. mennyit keresnek, hiszen ehhez mérten is láthatjuk, hogy mi az a felső határ, aminél feljebb már nem mehetünk. Ha van rá lehetőségünk, kérdezzünk meg szakembereket is, akár másik cég HR vezetőjét vagy egy profi fejvadászt.


Akár az is segítségünkre lehet, ha elbeszélgetünk egy coach cég szakemberével vagy egy fejvadásszal a munkáinkról, múltunkról, tapasztalatainkról és ez alapján felállítunk egy képet magunkról, mert így könnyebben kitalálhatjuk, hogy mekkora az az összeg, amit kérhetünk. Ez hasznos lehet amúgy állásinterjú előtt is, mert jobban átlátjuk magunkat, a munkaerő piaci helyzetünket és azt, hogy „mennyit is érünk” a piacon.


Mindenképpen legyenek terveink, amiket vázoljunk fel röviden, és ha részletesebben is érdekli a vezetőséget, képesek legyünk alaposabban is bemutatni az elképzeléseinket. Az is remek megoldás, ha egy prezentációt készítünk, és abban helyezzük el magunkat a cég profiljában. Vigyázat, ne essünk túlzásokba!


Ha nem vagyunk vállalatvezetők, ne akarjunk új reformokat bevezetni, csak a saját területünkön belül adjunk ötleteket, elképzeléseket. Természetesen legyünk képesek kompromisszumot kötni. Ha mi 15 %-os fizetésemelést akarunk, de a vezetőség csak 10%-ot adna, viszont egyéb hozzájárulás formájában adná a többit, akkor fogadjuk el. Az ötleteink ne legyenek túl merészek, kiválóan illeszkedjenek a cég profiljába. Ne akarjunk túl sokat sem kérni, mert az, ellen érzéseket válthat ki, miszerint, ha nem adják meg, akkor azt hiheti a vezetőség, hogy nem vagyunk elégedettek, kvázi kellően motiváltak, így más állás után nézünk majd.


Ne érezzék azt velünk kapcsolatban, hogy csak azért kérünk fizetésemelést, hogy több pénz csörögjön a számlánkon, adjunk ellenszolgáltatást, vállaljunk több munkát, legyenek ötleteink és ne féljünk a kisebb újításoktól. Ha az átlagos fizetésemelés egy cégnél mondjuk mindenévben 5 %, akkor csak akkor akarjunk többet, ha adunk is érte valamit.