A Feng-shui munkahelyi titkai

Mai felgyorsult világunkban egyre inkább keresünk olyan tradicionális dolgokat, melynek eredete évszázadokra, évezredekre vezethető vissza. Újra kezd „divatba jönni” a viaszolt bútor vagy egyre több újonnan épült házba rendelnek kemencét a hozzá tartozó suttal. Ha csak az említett két dolgot nézzük meg, mindkettőnek van egy közös jellemzője: Békét és harmóniát teremtenek az ember környezetében, időt kényszerítenek ki egy kis nyugalomra.


Az az elrendezési forma, amit bemutatok, nem kapcsolódik ugyan a magyar kultúrához, de mégis figyelemre méltó.


Egy kis általános útmutató a feng-shui birodalmába mindannyiunkra ráfér, mielőtt belevágnánk irodánk átrendezésébe. Eredete mintegy 3000 évre vezethető vissza. Az ősi Kínából érkezett hozzánk ez a művészeti forma, jelentésében a kettőség harmóniája jelenik meg: szél és víz.


Az ősi kínaiak növénytermesztésből éltek, így nagyon függtek a természettől, annak szeszélyeitől és ki voltak téve az időjárás viszontagságainak. Ennek tudatában kezdték el figyelni környezetüket és rájöttek, hogy bizonyos helyek szebbek és kedvezőbbek, mint más helyek. Megfigyeléseik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a környezet e változásai hatással vannak az emberre is, így egyre inkább előtérbe helyezték azt a felfogást miszerint, ha az ember megváltoztatja, harmonikussá, kiegyensúlyozottá, szebbé teszi környezetét, az élete is jobbá válik. Maga a Feng-shui nem jelent mást, mint a térrendezés művészetét. Szabályainak betartásával átalakíthatjuk környezetünket úgy, hogy az erősítse körülöttünk a jólétet, és a siker felé vezesse utunkat.


Legelső lépésként mindig az adott épület fekvését tisztázták, ugyanis a Feng-shui szerint az észak-dél elhelyezésű épületek a legjobbak. Az északi oldal felé eső résznél mindig valamilyen hegynek kellett elhelyezkednie, mely felfogta a hideg szelet, és ez lett egyben az épület hátsó része is. Az objektum eleje délre kellett nézzen, ahonnan akadálytalan kilátás nyílhatott valamilyen patakra, vagy tengerre. Természetesen a Feng-shui nem állt meg ennél a lépésnél. Az évezredek során számos apró, de annál fontosabb dologgal bővült. Ha nem lakunk vagy dolgozunk festő kilátással bíró déli fekvésű helyen, még számtalan lehetőségünk nyílik arra, hogy környezetünket a Feng-shui tanácsaira építve jobbá tegyük. Míg eleinte egy épület elhelyezésénél csak a terepadottságokra és a tájolásra figyeltek oda, mára már ez teljesen kibővült és a Feng-shui beköltözött a szobákba és az irodák világába is. Apró kincsek egész tárházát vethetjük latba annak érdekében, hogy sikeresebb legyen életünk, de mindenek előtt talán az egyik legfontosabb és legalapvetőbb szabálynak kell megfelelnünk, ami nem más, mint a harmónia és a rendezettség.


A Feng-shui egyik alapgondolata, hogy a körülöttünk illetve irodánkban, lakásunkban, lévő rendetlenségben megbújnak azon gonosz démonok, melyek békétlenséget és nyugtalanságot generálnak, és ezáltal meggátolnak bennünket abban, hogy szellemi erőnket maximális mértékben kiteljesíthessük és megakadályozzák a chi (életenergia) megfelelő áramlását a térben.


A Feng-shui egyik fontos pillére a chi, más néven életenergia, mely áramlásaival körülvesz bennünket. Természetesen a chivel is csínján kell bánni, hiszen könnyen ártó energiává válhat. Figyelnünk kell arra, hogy ne rekedjen meg egy sötét sarokban, és ne legyenek az útját akadályozó bútorok a térben.


A chi áramlását különösen fontosnak tartja a Feng-shui. E módszer elgondolása alapján a chi helyes áramlása felfrissíti az embert, légzésünk könnyedebbé, szabadabbá válik.


A chi elsősorban szép, harmonikus helyeken mutatkozik meg, de ezt mi magunk is érezzük, hiszen minden lakásnak, irodának vannak olyan pontjai, ahol szívesen üldögélünk úgy is, ha semmi nem történik körülöttünk. Nincs rádió, se zene, csak a csend és a körülöttünk lévő rendezett békesség. Senki nem érzi jól magát ott, ahol a káosz uralkodik, és a rossz megvilágítás miatt fénytelen és nyomasztó a tér. Ilyen helyen könnyen úrrá lesz az emberen az idegesség vagy a rosszkedv, hiszen a chi áramlása sem megfelelő.


Az idők folyamán a feng-shuinak igen sok módszere és elrendezési szabálya alakult ki, amelyek segítségével könnyedén megtalálhatóak a megfelelő helyek, valamint ezek betartásával az ember megteremtheti otthonában, munkahelyén a boldogságot, szépséget és harmóniát.


Kínában egyetlen vállalkozást sem indítanak el anélkül, hogy ne kérnék ki egy Feng-shui tanácsadó véleményét. Az ő javaslatai alapján rendezik be az irodákat, vagy alakítják ki a szükséges változtatásokat. Természetesen nem csak újonnan induló vállalkozásoknál alkalmazható a Feng-shui. Már működő cégeknél is könnyedén bevezethető a néhány változtató eleme, ezzel is jobbá téve a dolgozók közérzetét, illetve növelve a vállalat eredményességét.


1. Elsőként kezdjük talán a bejárattal.


 • Figyeljünk oda arra, hogy irodánk mindig hívogató és rendezett legyen, mert nincs olyan ember, aki szívesen menni be és tárgyalna egy olyan helyen, ahol papírhalmok sorakoznak egymásra dobálva, kupacba állnak az iratok a szoba valamely sarkában és az asztalon semmit nem lehet megtalálni.
 • Amennyiben megoldható, irányító jelzésekkel lássuk el a bejáratunkhoz vezető utat ezzel is kiegyensúlyozottságot, nyugalmat és harmóniát keltve az ideérkezőben
 • Ügyeljünk arra, hogy a bejártunknál és környékén ne legyenek oszlopok, mivel ezek gátolják a chi szabad áramlását, és az energia természetes útját. Ezáltal nehézségeket, gátakat gerjeszthetnek a bejárat és egyben a kínálkozó üzleti lehetőség előtt is.
 • Gondoljuk végig, hogy milyen növényeket helyezünk el a bejárat környékén és egyben az irodában is. Semmiképpen nem ajánlatos szúrós, tüskés növényekkel körberakni a helyet még akkor sem, ha esetleg gyönyörű virágpompában mosolyognak ránk a különféle kaktuszok, ugyanis ezek a növények taszítólag hatnak az új ügyfelekre.
 • Sok múlik azon is, hogy milyen nyílású az ajtó. Egy kifelé nyíló bejárati ajtó nem túl szerencsés megoldás, mert túl sok chi áramlik kifelé, ahelyett, hogy inkább bekerülne a szobába, ezáltal a dolgozók fáradékonyabb lesznek, az új ügyfelek, pedig könnyedén elveszítheti motivációjukat.

2. Második lépésként az új ügyfél a recepcióval találja magát szemben.


 • Fontos szabálya a feng-shuinak, hogy a recepciós pult soha ne a bejárattal szemben helyezkedjen el, hanem inkább oldalt, mert az érkező a vele farkas szemet néző információs asztalt sokkal inkább érzékeli támadó pozíciónak, mint segítségnyújtó pultnak.
 • Gondosan válogassuk meg, hogy milyen színeket alkalmazunk a falak festése során, illetve a drapériáknál, szőnyegeknél kiváltképp az előtérben és a főnök irodájában. Semmi nem riasztóbb egy új ügyfél számára, mint egy hivalkodó, erősen intenzív, figyelemfelkeltő falszín és egy hozzá színben és stílusban nem passzoló drapéria látványa. Szőnyeget mindenképpen tegyünk, hiszen melegséget, puhaságot és barátságos légkört teremt. Színeknél a halványabb, pasztell árnyalatok kerüljenek felhasználásra, melyek nyugalmat árasztanak.
 • A várakozóhelység ne legyen szűk, cső alakú szoba, ha mégis ilyen, akkor használjuk ki a tükrök nyújtotta lehetőségeket.

3. Amikor már az irodában vagyunk.


 • Gondosan ügyeljünk arra, hogy megfelelő tájolású legyen az iroda, a szobát ne bontsa meg beugró sarok rész. Ha mégis van ilyen, azt futó növényekkel ellensúlyozhatjuk, vagy egy függőmobilt akaszthatunk erre a pontra, mely segíti a chi továbbáramlását.
 • Fontos, hogy az irodánk ne helyezkedjen el lépcsővel, lifttel szemben, mert ezek a kedvezőtlen energia-áramlások magukkal sodorják a megtermelt pénzt.
 • Nem szerencsés, ha szobánk a folyosó végén helyezkedik el, mert a chi a hosszú egyenes helyeken felgyorsul és ártó energiává alakul át. Ha mégis ilyen helyen van az irodánk, a folyosóra helyezzünk bútorokat, melyek megtörik a chi útját, ezzel lassítva az energia felgyorsulását.
 • Gondoljunk arra, is, hogy a feng-shui szerint nem szerencsés az sem, ha az irodánk a mosdóval szemben helyezkedik el, mert az onnan kiáramló tisztátlan energiák közvetlenül hatnak az egészségünkre. Ilyen helyeken a feng-shui a mosdó ajtajára tükör elhelyezését javasolja.
 • Íróasztalunkat igyekezzünk úgy elhelyezni, hogy másikkal szembe ne legyen, mert ez feszültséget kelt a dolgozók között.

4. A főnök szobája.


 • A szoba a feng-shui szabályok szerint lehetőleg négyszögletű legyen.
 • A főnők széke mögött ne legyen átjárható hely.
 • A főnök szobája legyen nagyobb a cég többi helységénél.
 • Asztala soha nem legyen a bejárat mellett és annak közelében, mert alárendeltként fogják kezelni.

A munkahely berendezési tárgyaiban is nagy szerepet kap a feng-shui, hiszen minden cégnek célja a jobb és hatékonyabb munkavégzés elérése. Egészen más szempontok szükségesek egy iroda kialakításához, mint egy lakáséhoz, hiszen egy munkahelyen figyelembe kell vennünk azt, hogy sokkal nagyobb stressznek vannak kitéve az ott dolgozók. A feng-shui azon túl, hogy javaslatokat ad a tájolásra, a fényerő alkalmazására, a várakozóhelységek kitöltésére, megszabja azt is, hogy milyen berendezési tárgyak alkalmasak egy irodába, és azokat hogyan-miként kell elhelyeznünk a cél érdekében. Fontos, hogy az irodában rend és harmónia uralkodjon. Ha ez megvan, akkor nagyon körültekintően kell eljárnunk abban, hogy hová is kerüljön az íróasztal, és mekkora méretű legyen.


5. A Feng-shui kritériumai alapján az íróasztal a szoba uralkodó helyét kell, elfoglalja.


 • Ülésünk szerint soha ne legyünk háttal a bejáratnak akkor sem, ha több asztal van egy szobában Ha erre nincs lehetőségünk, akasszunk egy kis tükröt az asztalunk fölé, mely visszatükrözi a bejáratot.
 • Ablaknak sem célszerű háttal ülni, mert így nem lesz szilárd támasz a hátunk mögött. Ha ez sem oldalható meg, csak magas háttámlájú széket válasszunk.
 • Fontos, hogy a bútorok végei lekerekítettek legyen, mert ellenkező esetben a hegyes részek megtörik az energiaáramlást. Korrigálhatóak a sarkok, ha végeikre egy-egy növénykét helyezünk, melyek amúgy is jótékony hatással vannak az iroda tér, illetve levegő-energiájára.
 • Maga az asztal, ha a pénzkereset egyik fő forrása, mindenképpen négyszögletű legyen és megfelelő méretű. Természetesen a rend legyen rajta az uralkodó.

Feng-shui eszközök az irodában


A Feng-shui igen sok eszközt használ annak érdekében, hogy a nyereséget növelje, és a céget sikeresebbé tegye. Egyik legfontosabb ilyen eszköz maga a víz, mely csobogók, szökőkutak segítségével csempészhető be egy irodába. A víz mozgása a chi és a pénz áramlását szimbolizálja, nem véletlenül található egyre több bevásárlóközpontban vagy nagyobb vállalatnál ilyen díszítő elem. Bátran kísérletezhetünk akváriummal is, gyönyörűen mutat, igazi színfoltja lehet egy szobának, irodának és a halak mozgása fokozza a chi áramlását. Az egyensúly érdekében mindenképpen legyen az akváriumban fekete hal és csigák is. A növényekről már ejtettem szót, de itt külön is említést érdemelnek. Minden olyan sarokban, helyen, ahová növénykét teszünk pozitív chi termelődik, ami több szempontból is hasznára lehet egy irodának. Abban az esetben, ha azt tapasztaljuk, hogy növényeink gondos ápolás mellett is tönkremennek, akkor biztosak lehetünk abban, hogy jelen van a rossz chi. Ez esetben egy tükör segítségével tudjuk visszaverni az ártó hatásokat. Természetesen a tükör több ponton is jó szolgálatot tehet (bejárati ajtóval szemben, fürdőajtóra helyezve). Végül említést kell, tegyünk még a kristályok szerepéről, melyek összegyűjtik a rossz chit, még mielőtt azok hozzánk elérnének, és jóvá alakítják azokat. A kristályt helyettesítheti egy vízzel teli váza is.


Remélem, ez a kis ízelítő kellően felkeltette mindenki érdeklődését ahhoz, hogy ha új bútorokat nem is vásárolunk, de legalább a régieket máshová helyezzük át, és növényekkel barátságosabbá tegyük legalább azokat a helyeket, ahol tárgyalások, interjúk zajlanak.